Samos, Votsalakia, 7 September 2008

Reste med Fritidsresor. Tar även upp lite priser, temperaturer och lite andra data. Syftet med denna resa är bara att slappa, inte att utforska ön. Alla foton klickbara till 800*600 bildpunkter, några med 900*675. Inga bilder är behandlade. Orkade inte. Använde Frontpage 2003. Har inte blivit vän med dess tabellhanterare. Enklare med tidigare versioner (som vanligt).

Sept 7 Söndag
Åkte hemifrån 04:45. Avgångstid 07:20 och det passade exakt pga av en del väntetider på parkeringen (Lindskrog) och vid säkerhetskontrollen. Vi fick sedan vänta 30 min för att få en ledig "slot". Landade 11:30 SNT. Bussen gick 12:20. Framme i Votsalakia, "små runda stenar", hotell Lavanina 13:30 SNT. 30 grader. Lugnt ställe bland olivträden. Blåste kraftigt.
Undersökte omgivningen, lugn även den.
Åt middag på "Blue Bucket" bestående av Moussaka (6:50) och Kleftiko (8:50). Drack ölet Mythos (0,5 l/2:20, 0:80 i snabbköpet) till maten. Ölet serverades i frusna glas. De frågade om vi ville ha bröd vilket inte brukar vara vanligt (man brukar få det vare sig man vill eller inte). Gratis drink efter maten (vanligt i Grekland). Maten bra.


Lägenhetshotell  Livanina


På balkongen


Lägenhetshotell Livanina


Moussaka


Kleftiko

Sept 8 Måndag
26 grader kl 03 (vaknade till ett tag). Tog en promenad österut. Mindre med affärer, etc. Gick utmed stranden tillbaka till hotellet. Efter lunch låg vi och lyssnade på en talbok till 14:30. 29 grader.
Gick för att bada 16:30. Salt. +25 graders vattentemperatur.
På kvällen gick vi till Chesters som ligger nästan mitt över gatan och ät grekisk buffé som serveras varje måndag för 10 E. Mythos 3:50. Så det drog iväg till 29 E för oss två. +28 grader som vanligt på kvällen.


Växt utmed vägen


Chesters


Växt utmed vägen


Grekiska buffén


Väntan på den Grekiska buffén


Grekiska buffén

Sept 9 Tisdag
Gick utmed gatan en bra bit västerut i två timmar Såg badbåten lägga ut. Handlade tomater (mycket goda), fetaost, oliver, mera Cola som vi åt till lunch. Middag på "Blue Bucket" igen. Ingen idé att byta restaurang när vi hittat en bra. Hittade ett ställe med internetacces så vi kunde få iväg ett mail. Man fick 15 min för en öl. Hittade ett ställe till med internet. En Euro för 15 minuter. Får försöka den en annan dag. Bokade bil till på torsdag på Hermes (35 Euro med CDW, 40 med FDW). Betalade med SKB's Visakort där självriskeliminering med 3000 SKR ingår.


Badbåten


Utsikten från Vatsalakia Taverna

Sept 10 Onsdag
Gick utmed stranden, badade. Kraftig frånlandsvind. Höll oss i skuggan på eftermiddagen.


Vägen till stranden


Ensamma trädet

Sept 11 Torsdag
Gick till Hermes och hämtade bilen kl.09.15. Åkte öster ut till Ormos, en trevlig liten båthamn med matställen utmed vattnet, sedan norr ut till Karlovassi.. Strax utanför stan hittade vi en gångväg till vattenfallen, ganska långt att gå genom ravinen. För att se vattenfallet måste man gå in i en tunnel c:a 30 m och vi hade inga badkläder med oss, tyvärr. Tillbaks till Karlovassi för att leta en öppen WiFi. Hittade en. Satt i bilen på en gata och svettades 1/2 timme. Fick fram SK0HL's nodnr. Echolink funkade inte. Antagligen pga av portarna. Det var aktivitet på 431,100 som är en Echolink nod. Kom inte in på SK0HL genom den. Björn hade problem med bilnyckeln. Behöves olja i låset. Vi åkte vidare efter norra kusten och stannade innan Kokkari och åt lunch. Vi hade en fantastisk utsikt mot Kokkaribukten där vågorna var höga och vi såg många vindsurfare. Björn hällde lite motorolja på bilnyckeln för det gick inte att få in den i låset igen. Vidare mot Samos stad och Vathy (huvudstaden). Vi stannade inte utan fortsatte mot sydsidan igen. Vi ville hinna hem innan det blev mörkt. Bra vägar men  kurvigt, brant uppåt och sen ner igen, så det tar längre tid än man tror. Åkte till stranden Psili Amos och insåg att den låg längre bort än vad vi trodde (3-4 km). Tur att vi vände härom dagen! Gick ner och badade på vårat vanliga ställe, alldeles folktomt. Vi åkte till Ormos och åt middag. En liten trevlig restaurang med en lustig ägare. Vi åt Moussaka och mix sallad och drack öl därtill. Billigt och gott. Lämnade tillbaka hyrbilen och sov tidigt efter den långa dagen på dom kurviga vägarna. C:a 13 mil totalt.


Lunch - utsikt mot Kokkari


Grekisk sallad


Vadarvägen till vattenfallet


Ormos


Ormos

Sept 12 Fredag
Vaknade kl 5 och frös. Bara +24 grader. Vindstilla. Tog en morgonpromenad. Såg tre katter på rad och skulle ta en kort på dem. Då kallade ägarinnan på resten. Hon hade 11 st totalt. Annars sol, bad, sömn, mat. + 30 grader på em. Vattentemp fortfarande 25 grader. Åt "hemma" på kvällen. Gick till ett internetcafé eller internetbar (The Parrot) med WiFi så vi kunde använda den egna datorn (2 Euro). Laddade upp detta, chattade med Eva, mm.. Vissa bilder kom inte fram. Kl 23 hade temperaturen sjunkit till 23 grader så sömnen blev god.


11 katter på vår väg till hotellet


På internetcafé


Vårat hus på hotellet

Sept 13 Lördag
Morgondopp på hemväg från brödinköp. Långpromenad bland gamla olivträd på övre vägarna mot väster. Passade på att testa Annas restaurang som vi läst en del gott om tidigare. Inga menyer utan vi fick välja rätt i köket. Valde Pork, fyllda tomater och Tzatsiki. Inga höjdare med undantag för det hemlagade brödet. Inte billigt heller, 20 euro. Bad på em. Middag på Vrosi Taverna bestående av Calamares, en mycket god Schnitzel med sås av fyra ostar och 0,5 l vin. (20 Euro). Packning på kvällen.


Annas


Vrosi Taverna


Väntan på bussen till flyget

Sept 14 Söndag
Hemresa. Från hotellet kl 10 på kurviga vägar till flygplatsen. Planet gick 13. Hemma i Stuvsta kl 18:30 så hela dagen gick för att resa.
email: