Hurghada, Egypten, dec 2009

Alla foton klickbara till 900*675 bildpunkter. Tumnaglarna är 270*200. Inga bilder är efterbehandlade. Pundkursen 1,36 på X-Change. (100 SKR c:a 74 Pund i Hurghada)
Vädret i  Hurghada med prognos. Wunderground.com är ännu en vädersajt. Solfaktor.se med info, väder, karta och foton.
Reste med Solresor till Hurghada, Hotell Le Pacha, All Inclusive.

Hotellet saknar trådlöst internet men har två fasta datorer. 10 LE/tim (13 SKR). Möjlighet att ansluta egen dator saknas. Hotellet har pool och en bit egen strand. Alla hotellstränder har staket på båda sidor så man kan inte gå över till grannen inte. Maten smakar inget vidare förutom det grillade (kofta, fisk, kyckling) en men det är en annan matkultur så efter några dagar lär man sig vad man tycker är gott. Det röda vinet (Karnak på 10 l dunk) och ölen (Stella) var inte så tokigt. Många ryska gäster.
Vädret är klart och soligt om inte annat anges. Ökenklimat så temperaturen går ner till 15 grader på natten. På dagen i skuggan 20 - 22. På kvällen 18 - 19.
På gatan är trafiken hektisk och alla tutar ständigt. Inga trafikljus eller övergångställen så man får se upp. Många myggor.
Folk är mycket vänliga men de som har något att sälja kan vara lite påfrestande. Prisnivån låg. Taxibilar i överflöd.

Dec 4 fredag
Åkte hemifrån 04:15. 35-40 min till Lindskrog parkering. 05:15 i incheckningskön. 25 min för att checka in. 5 min för att växla till egyptiska pund. 10 min för säkerhetskontrollen. Inne i avgångshallen 06:30 (nya delen).
Landade 12:20 SNT. +23 grader. På bussen 13:20 SNT. Fick vänta 27 min pga av två passagerare saknades. 15 min till hotellet. På rummet 15:00 SNT inkl våra väskor så allt tar sin tid. Letade upp ett internetcafé i närheten på kvällen. Utmed gatan låg souvenirbutikerna tätt.


Ser ni pyramiderna?


Hotellstranden


Poolen


Marinan


Bilverkstad på gatan


Fiskehamnen


Hotellfoajen


Hotellets restaurang


Ölpaus

5 Dec lördag
Vaknade utav böneutroparna kl 5. Vi gick ut kl 10:30 till marinan. Tittade först på fiskarna i den gamla delen. De var glada och vänliga. Därefter gick vi till den nya moderna delen. Den var nästan helt öde. På vägen passerade vi en fattig del av stan.
Efter lunch satt vi en stund vid stranden. Sedan tog vi en av de små bussar som går i skytteltrafik utmed kusten. Vi åkte till downtown. Det ska bara kosta c:a ett pund. När vi skulle betala lämnade vi över 10 pund men chauffören begärde 2*15 pund. Vi tyckte inte det var värt att bråka utan vi accepterade att bli lurade. Vi tänkte gå en sväng i Souken men försäljarna var för påflugna så vi avstod. Gick istället en sväng i de lugnare delarna. Tog en buss hem sedan (5 pund). Tittade in under bönestunden i en Moské också.
Gick till internetcafét efter middagen och "Skypade" Hans, SU9HP. Vi bestämde att träffas på onsdag kl 14. Talade också med Eva och Markus.
Det var uppträdande på hotellet. Bordsgrannen sa att "det är bara att tanka" och drack fyra whisky under den halvtimme vi satt där. 18 grader kl 22. Annars är nykterheten ganska god så vitt vi ser.

6 Dec söndag
Slappade vid stranden på fm efter gårdagens stress kors och tvärs i Hurghada. B badade. 24 grader i Röda havet. 19 i poolen. För kallt. Vi var inte med på gympan varken på land eller i vattnet.
Efter lunch tog vi en promenad inåt ifrån huvudgatan. Grabbarna satt och rökte vattenpipa och tog det lugnt på söndagen. Mycket nya bostadshus. Många ej färdigbyggda. Vi passerade sju internetcaféer på rundan.
Till middag åt vi grillat, calamerasspett och koftaspett.
Fakir- och eldslukarshow på kvällen.

Dec 7 måndag
Ja, vad att göra idag? Dagen blev lik gårdagen. Maten blev godkänd. Magdansshow på kvällen.

Dec 8 Tisdag
På internetcafé med myggor på fm. Mail via SMTP funkade inte där. Gick en sväng på kvällen. En Big Mac kostar 16,82.

Dec 9 Onsdag
Mulet och +18 grader kl 9 men det övergick snart till soldis. Gick till Marinan på fm och tog smågatorna tillbaka.
Träffade Hans, SU9HP, och Vivianne på eftermiddagen. Tittade på deras hus med fina antenner och hans "shack". Han inte köra någon radio. Vi hade många minnen att tala om. När det mörknat följde de med till Souken och visade några bra affärer.
Upptäckte att jag saknade en del pund. Jag hade klumpigt nog tagit emot en eller två (?) 50 piastersedlar istället för en 50 pundsedel. Dåligt av mig att missa detta. Vilken nytta gör egentligen 50 piastersedlarna annat än att lura turister? 50 piastermynt finns ju.


 


Hotellstranden


Vattenpipor


Gun äter Kofta (till vänster) och ?


Bakgata


Så här såg handdukarna ut efter städning


Björn, Vivianne och Hans


Stockros


SM0EWM och SU9HP i shacket


Cappuccino efter middagen


Barnpoolen


Nu åker vi hem

Dec 10 torsdag
Lugn dag vid poolen. Liten promenad i omgivningarna bara.

Dec 11 fredag
Hemresedag. Lämnade hotellet 12:10. Hemma vid 21-tiden.
Det fanns inget trådlöst internet på Hurghada flygplats men massor av affärer med flygplatspriser.
Några taxfreepriser Hurghada flygplats: Grants 19 $, Tia Maria 23$, Vodka 12-19 $, Marlboro 19 $
email: